Kommundirektör Stefan Linde, Älvdalens kommun, tror att det kraftigt minskande valdeltagandet i kommunen kommer att rätta till sig. Foto: Patrik Boberg/SVT

Valdistrikten med högst och lägst deltagande – därför sticker de ut i statistiken

Publicerad

I sin helhet så skiljer sig dalfolkets valdeltagande i riksdagsvalet inte så mycket åt från hur det ser ut i riket i stort. Men, det finns avvikelser i länet. I Äppelbo låg valdeltagandet på 87,79 procent medan det såg ut som att endast 70,16 procent valde att nyttja sin rösträtt i Åsen.

I riket så ökade valdeltagandet med några få enheter. Sist röstade strax under 86 procent i riksdagsvalet, och i år valde 87,18 procent av befolkningen att rösta.

I Dalarna syns en liknande utveckling. Deltagandet i länet, när det gäller riksdagsvalet, landade i år på närmare 88 procent.

Men, det finns enstaka distrikt som sticker ut i statistiken.

Högt valdeltagande i Äppelbo

Äppelbo, i Vansbro kommun, är ett av dem. Där ökade valdeltagandet på åtta procentenheter i årets val. Något som Vansbros kommunchef, Oskar Fredriksson, tror är en effekt av en ny satsning i kommunen.

– Vi åkte hem till folk som inte kunde ta sig till en vallokal, så att de kunde rösta hemifrån, säger han.

Missvisande siffror i Åsen

I andra kanten hittar vi distriktet Åsen i Älvdalens kommun. Där ser dt ut som att det skett en kraftig minskning i valdeltagandet i årets val. Tolv procent färre valde att rösta i riksdagsvalet, vilket resulterade i ett valdeltagande på 70,16 procent. Men siffrorna talar inte riktigt sanning.

Kommundirektör Stefan Linde förklarar varför i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet