Många polisanmälningar som gjordes under festivalerna i Dalarna under år 2016 har lagts ner. Foto: SVT/MontageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anmälningar på festivaler lades ner

Uppdaterad
Publicerad

Av 20 anmälningar om sexuella ofredanden, tre våldtäkter och ett försök till våldtäkt på festivaler i Dalarna så har ytterst få lett till åtal. De allra flesta har samlats på hög och sen lagts ner.

I somras var det stort fokus på sexuella ofredanden på festivaler runt om i landet. I Dalarna vändes blickarna mot flera stora arrangemang då anmälningarna kom in till polisen.  

SVT Nyheter Dalarna har nu följt upp anmälningarna från Peace & Love-festivalen, Putte i Parken, Dansbandsveckan, Sabaton Open Air och Granny Goes Street.

Anmälningar kom in – men ärenden lades ner

SVT Nyheter Dalarna har rapporterat om flera av anmälningarna som kom in till polisen. Bland annat om en våldtäkt under Dansbandsveckan, som dock kodades fel och egentligen var ett sexuellt ofredande.

Det ärendet lades ner av polisen, då man inte kunde hitta någon gärningsman. Ytterligare två våldtäkter anmäldes under evenemanget – även de ärendena lades ner.

Sammanlagt anmäldes 20 sexuella ofredanden, tre våldtäkter och ett försök till våldtäkt till polisen på arrangemangen i Dalarna under sommaren. Fast de allra flesta har, precis som under Dansbandsveckan, samlats på hög och sen lagts ner.

Många anmälningar kom in - och lades ner - på grund av att brott inte kunde styrkas. Foto: SVT/Montage

Fem fall till tingsrätten

14 anmälningar om sexuella ofredanden, 2 anmälda våldtäkter och 1 försök till våldtäkt har alltså lagts ner. Det är, nästan precis, var femte anmälan.

Dock ska tre fall snart upp i Mora och Falu tingsrätt. Ett av dem är från Putte i Parken och två från samma misstänkt på Peace & Love-festivalen. Två andra fall vid Putte i Parken har redan varit i rätten. Ett ledde till frikännande dom och ett annat vid samma evenemang till en fällande dom som nu har överklagats till hovrätten.

Även om de flesta anmälningarna lagts ner, så utreds två ärenden fortfarande. Dels våldtäkten som inträffade på Peace & Love i Borlänge och även det anmälda sexuella ofredandet vid Sabaton Open Air i Falun.

Peace & Love i Borlänge – 2 sexuella ofredande (två ärenden i tingsrätten), 1 våldtäkt (utredning pågår)

Putte i Parken i Leksand – 3 sexuella ofredande (tre ärenden i tingsrätten)

Dansbandsveckan i Malung – 6 sexuella ofredande, 2 våldtäkter – samtliga nedlagda

Sabaton Open Air i Falun – 1 sexuellt ofredande (utredning pågår)

Granny Goes Street i Falun – 8 sexuella ofredande, 1 försök till våldtäkt – samtliga nedlagda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer