Peter Egardt (S) hade väntat sig att partiet skulle få färre röster än förra valet, men är ändå besviken över resultatet. Foto: arkivbild/Fredrik Agné/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Katastrofval för S i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gör ett katastrofval i Älvdalen och tappar sex platser i fullmäktige. Det bäddar för maktskifte eftersom Centerpartiet går framåt med två mandat.

Socialdemokraterna har efter ett starkt val förra gången styrt Älvdalen tillsammans med Miljöpartiet.

Nu åker Miljöpartiet ur fullmäktige och Socialdemokraterna minskar från 45,7 procent till 29,3 procent. Det betyder sex platser mindre i fullmäktige för de styrande Socialdemokraterna.

– Det var väl relativt väntat att vi inte skulle hålla ställningarna, vi gjorde all time high förra valet och att vi skulle nå samma resultat den här gången trodde jag inte, men vi hoppades på ett bättre valresultat än det här, säger Peter Egardt (S), kommunalråd.

Svagt valdeltagande

Orsaken till det svaga resultatet spekulerar han delvis kan ligga i det svaga valdeltagandet. Älvdalen hade lägst preliminärt valdeltagande av länets kommuner med 77,9 procent. Förra valet röstade 81,6 procent.

– Det är förvånande, men när jag varit ute och valarbetat så har jag fått intrycket att man tycker att det varit svårt att välja, säger Peter Egart.

Tidigare styrde alliansen i Älvdalen. Nu går Centerpartiet framåt med två mandat, Moderaterna tappar en plats i fullmäktige men samtidigt kommer Liberalerna in med ett mandat i Älvdalens kommunfullmäktige. Dessutom går Kommunlistan som tidigare samarbetat med alliansen framåt till fyra mandat.

Vänsterpartiet har inte tidigare haft någon plats i fullmäktige men får nu ett mandat.

Därmed blir alliansen större än det andra blocket om de går ihop för att styra kommunen.

Sverigedemokraterna vågmästare

Men Sverigedemokraterna går också framåt och får nu fem platser i fullmäktige och blir därmed vågmästare i Älvdalen.

Det är alltså oklart om alliansen kommer att styra efter ett maktskifte eller om det blir någon form av blocköverskridande samarbete.

Socialdemokraterna och Centern är nu jämnstora och ett samarbete skulle ge duon majoritet.

– Vi har sagt inför valet att vi är beredda att diskutera blocköverskridande majoriteter det står vi fortfarande fast vid. Vi får analysera detta i partiet när vi har hela bilden klar, säger Peter Egart.

Här ser du mandatfördelningen i Älvdalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet