Foto: Arkivbild/TT

Vallokal stoppas och byts ut – ägaren politiskt aktiv

Uppdaterad
Publicerad

Valnämnden i Hedemora beslutade på tisdagen att byta ut vallokalen i Vikmanshyttan. Anledningen är att den person som äger lokalen är politiskt aktiv och har spridit politiska budskap på facebooksidor som är kopplade till lokalen.

– Ägaren har gått ut och tagit ställning för ett visst parti. När vi kontaktade Länsstyrelsen visade det sig att så där får man inte göra, säger Leif Fredriksson (S), som är ordförande i Hedemoras valnämnd till SVT Nyheter Dalarna.

Under tisdageftermiddagen fattade en enig valnämnd i Hedemora beslut om att lokalen inte får användas som vallokal. Det var Sveriges Radio Dalarna som uppmärksammade detta först.

Inte fiskat röster

Lokalens ägare, Patrik Lindström, står på vallistan för det lokala partiet Kommunlistan. Han säger att han inte hyrt ut sin lokal för att plocka politiska poäng.

– Jag har inte gjort något för egen vinning, för att fiska röster för ett lokalt parti. Jag har använt mina sidor på Facebook som vanligt, där har jag många följare, säger Patrik Lindström.

Lokalen i Vikmanshyttan skulle ha öppnat den 4 september för förtidsröstning. Nu letar valnämnden istället ny lokal.

– Det är helt upp till dem, jag kan inte rå för om de inte vill vara här, säger Patrik Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet