Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en väldigt fin gemenskap” – följ med till Evertsberg och träffa deltagarna. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Vandrar från Älvdalen till Vadstena – för att uppmärksamma biologisk mångfald

Uppdaterad
Publicerad

På en månad ska deltagarna i Pilgrims walk for future ta sig från Älvdalen till Vadstena. Vandringen görs för att uppmärksamma klimatförändringar och biologisk mångfald.

– Vi vet att den ökade halten av koldioxid och andra växthusgaser värmer upp jorden och att det är vi människor som är orsaken till detta, det måste ske dramatisk förändring väldigt snabbt, säger Pether Nordin som är en av vandringsledarna och fortsätter:

– Det sker också en utarmning av växter och djurarter som måste stoppas. Vi vet inte hur stabil den biologiska väven är idag.

Det är tredje året som organisationen gör en långvandring. Tidigare har de gått från Vadstena till klimatmötet i Glasgow och från Åbo till Stockholm inför riksdagsvalet.

– Vi gör det här för våra barn och barnbarn. Vi har orsakat något som vi inte har en lösning på, som de ska ta över och fixa, det är inte ok.

Sträckan går längs med Romboleden, som har varit pilgrimsled sedan 1000-talet och är Sveriges längsta pilgrimsled.

– Man kan gå med hela vandringen eller bara någon dag, säger Pether Nordin.

I videon: Hur kan en vandring förändra klimatet? Hör hur deltagarna påverkas av vandringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.