Vandringssällskap med klövar och horn

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett skolprojekt och en get. Sedan var Simone van Klaveren fast. I Yttermalung i Västerdalarna har hon nu skandinaviens första vandringsgetter.

Bonus, Alfred, Glenn och ytterligare sex getter har intagit Yttermalung. I sommar ska de vandra med turister. Stora som små.

– Jag tror inte människor vet hur personliga och tama getter kan vara, alla är speciella på sitt sätt, säger Simone van Klaveren.

Fastnade snabbt

Det började som ett skolprojekt där ett djur skulle bära en packning. Från start var det får som gällde, men efter att Simone besökt en getgård, ändrade hon sig och nu är hon fast.

– Både fysiskt som psykiskt passar de bättre att bära och vandra med. De har tex inte samma flockbeteende som får.

Fick hjälp från USA

Men det var svårt att hitta information kring vandringsgetter. Till slut fann hon verksamheter i USA som kunde lära henne mer och det är också därifrån som hon fick beställa den speciella packningsutrustningen. Nu har hon Sveriges och faktiskt Skandinaviens första vandringsgetter och i sommar ska de gå med turister i Yttermalung i Västerdalarna.

– Hur mycket de kan bära beror på ras, ålder och storlek bland annat. Mina största getter kan bära upp till 18 kilo på ryggen, berättar Simone som ser sommarens verksamhet som en förberedelse för nästa stora äventyr.

– Nästa år ska jag och två eller tre getter gå Kungsleden. Det kommer att ta sex veckor, och jag tror att getterna verkligen kommer att gilla det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.