Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Växterna ses som ett stort globalt problem då de konkurrerar ut den inhemska floran. Foto: SVT / TT

Här är växterna du måste ta bort från din trädgård – uppmaningen från länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kommer fastighetsägare i Dalarna som har växterna jätteloka och jättebalsamin att få ett brev från Länsstyrelsen som uppmanar ägaren att ta bort invasiva arter från sin mark.

Informationskampanjen om invasiva arter som Länsstyrelsen gör i sommar är ett samarbete med Naturvårdsverket.

– Brevet innehåller information om arten, hur den har rapporterats och länkar till Naturvårdverket, där det finns mer information hur växterna kan tas bort på ett säkert sätt, säger naturvårdshandläggare Linnea Hedman Söderström vid Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Invasiva arter ses som ett stort globalt problem då de konkurrerar ut den inhemska floran, och saneringen kostar samhället stora belopp varje år.

Måste tas om hand på rätt sätt

Ska du åka med avfallet till din närmaste ÅVC får växterna inte slängas på lövtippen, utan ska transporteras i väl förslutna plastsäckar och placeras i brännbart.

Naturvårdsverket har gett Länsstyrelsen i Dalarna län i uppdrag att se till att invasiva arter inte sprider sig i vår natur. Länsstyrelsen i Dalarna arbetar med samordning för att minimera riskerna med invasiva arter.

I Dalarna har vi främst problem med arterna jätteloka, jättebalsamin och lupin – arter som breder ut sig på bekostnad av vår vanliga flora och fauna. Invasiva arter räknas som ett av de absolut största hoten mot den biologiska mångfalden.

Källa: Länstyrelsen Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Djur och natur

Mer i ämnet