”Nu är det krig”- Helena Göransdotter försöker bli av med växten som vill ta över hennes hus. Foto: Privat & Bodil Ljungberg/SVT

Monsterväxten tog sig in i Helenas hus: ”Den är som en alien”

Uppdaterad
Publicerad

Den seglivade växten parkslide ställer till med problem när den sprider sig i trädgårdar. För Helena Göransdotter i Borlänge har besvären nått oanade nivåer då den plötsligt tagit sig in genom köksgolvet.

– Den är som en alien,  det går inte att ha ihjäl den utan hindrar man den på ett ställe tar den sig iväg till nästa. Livskraften är tyvärr fantastisk, säger Helena Göransdotter uppgivet.

Extremt svår att döda

Sedan de första skotten tog sig upp genom köksgolvet i somras så har hon fört en ojämn kamp mot parksliden. Den är en vanlig trädgårdsväxt som är utbredd upp till Dalarna och i vissa enstaka fall längs Norrlandskusten.

Den är mycket svårbekämpad, det räcker till exempel med 0,7 grams fragment av en rot för att ett nytt bestånd ska bildas. Nu pågår ett arbete för att få in parkslide på den nationella listan över invasiva arter så att den därmed kan börja bekämpas mer systematiskt.

Får ingen hjälp

Helena Göransdotter har sökt hjälp hos både länsstyrelse och Naturvårdsverket, men där finns inget stöd att få, inte heller hos försäkringsbolaget. Hon fortsätter att försöka bekämpa på egen hand genom att klippa ner och pensla rötterna med växtgift.

– Men det hjälper nog inte. Nu har jag fått rådet att skaffa kanyler och sprutor för att injicera giftet i rötterna, så det blir nästa steg, säger Helena Göransdotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.