I klippet visas hur nära parksliden växer den jord som säljs till bland annat privatpersoner – hör experterna förklara varför det är ett problem Foto: SVT

Här växer invasiva arten parkslide – precis där folk köper sin trädgårdsjord

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett gram räcker. Mer behövs inte för att den aggressiva växten parkslide ska få fäste, och du löper stor risk att få ett bestånd i din trädgård som är i princip omöjligt att få bort. SVT Nyheters kartläggning visar att parkslide lätt kan slinka med i jorden du köper hos en jordförsäljare. Trots det låter flera jordförsäljare parksliden växa fritt runt den jord som sedan säljs till trädgårdar och byggarbetsplatser.

Starta klippet för att se bilderna på hur nära jordförsäljarnas områden som mardrömsväxten fått fäste – och hör om riskerna med lösjord och planteringsjord på påse.

När SVT Nyheter Väst besöker jordförsäljare i en rad kommuner i Göteborgsområdet visar det sig att den invasiva och aggresiva växten parkslide fått fäste på flera håll. Alldeles intill jorden, som företagen bland annat säljer till privatpersoner, växer alltså parkslide helt fritt.

– Det låter oroande, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.

Som jordförsäljare löper man ingen risk att bryta mot någon lag, bara för att det växer parkslide intill ens verksamhet. Men för konsumenten räcker det alltså med att råka få med en växtdel, så liten som en lillfingernagel, i sin jord för att få ett eget bestånd i trädgården.

En jordförsäljare som SVT Nyheter pratat med förklarar att de garanterar att jorden de säljer är fri från ogräs. Men när det kommer till parkslide är det omöjligt att kontrollera.

Parkslidetips? Hör av dig till SVT Nyheters reporter!

Har du fått in parkslide genom jord du köpt? Har du andra erfarenheter av denna hett omdiskuterade, invasiva växt? Skriv ett mejl med din berättelse till SVT Nyheter Västs reporter sofia.netskar@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.