Grävmaskinerna kan sprida parksliden. Foto: arkivbild

Jordförsäljare om parkslide: ”Får lägga jorden på Mars för fulla garantier”

Uppdaterad
Publicerad

Det är nästintill en omöjlighet för en jordförsäljare att helt garantera att inte parkslide växer runt jorden de säljer. Det menar en anonym försäljare som SVT Nyheter Väst talat med.

När SVT Nyheter Väst undersöker läget hos flera jordförsäljare i olika kommuner i Göteborgsområdet växer den invasiva arten parkslide runt lösjord som säljs till byggen och trädgårdsägare.

Det krävs inte mer än att 0,7 gram av växten hamnar i jorden de säljer så kan köparen få ett nytt bestånd i trädgården. Parkslide kan i värsta fall växa tre meter på ett år, och är nästintill är omöjlig att få bort.

”Garanterat ogräsfri”

En av de försäljare som har parkslide växande precis bredvid jorden ställer upp på intervju anonymt.

– Vi kan garantera att den jord vi lägger där är ogräsfri, den kommer från torrmossar, säger jordförsäljaren.

Läget är annorlunda när det kommer till den aggressiva växten som växer fritt runt jorden, som sedan säljs vidare. Parkslidens framfart är, menar han, omöjlig att kontrollera.

Inte olagligt

– Det är klart att vi ska ta bort den om vi ser den, men vi får nog lägga jorden på Mars om vi skall kunna ge fulla garantier, säger jordförsäljaren.

Det är i dag inte olagligt att vare sig odla eller sälja jord med parkslide i. Växten finns inte på vare sig EU:s lista över växter som skall bekämpas eller någon svensk förbudslista.

Nästan omöjlig att få bort

Att få bort parkslide som, när man klipper eller drar i den, skjuter skott så långt som sju meter under jord är heller inte enkelt.

– Nej, om vi gräver bort det, vart skall vi göra av den? säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet