David Birgestad, tf lokalpolisområdeschef vid polisen i Borlänge, kommenterar hur ofta de kontaktas för att undersöka misstänkta paket. Foto: SVT

Svårt att komma åt postade droger – Postnord efterlyser tydligare riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av droger via internet ökar, och så även smugglingen via posten. Det slår Folkhälsomyndigheten fast i sin senaste rapport av den svenska narkotikasituationen. Nu efterlyser Postnord tydligare riktlinjer.

Hur mycket droger som skickas med vanlig post är oklart. Åtalet mot personerna bakom darknetsajten flugsvamp 2.0 kan ge en fingervisning. Polisens utredning visade att sidan trafikerades av runt 17 000 köpare och 600 säljare under de fem år den låg uppe och den beräknas ha omsatt runt 377 miljoner kronor i dåvarande kurs.

På Postnord ringer man i dagsläget till berörda myndigheter för att få råd i hur de ska hantera misstänkta försändelser. Men här vill man se tydligare riktlinjer för hur man ska agera vid hantering av paket med eventuellt olagligt innehåll.

I klippet berättar David Birgestad från Borlängepolisen om hur vanligt det är att polisen kontaktas om misstänkta paket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.