Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska flyktingar har inte rätt till SFI – men åtminstone en kommun i Dalarna erbjuder språkundervisning för vuxna. Hör mer i klippet. Foto: Niko Ago/SVT

Länsstyrelsens beräkning: Var fjärde ukrainsk flykting i Dalarna har jobb

Uppdaterad
Publicerad

Av de drygt 700 personer som flytt till Dalarna från Ukraina har ungefär en fjärdedel skaffat sig jobb.

Den uppskattningen gör länsstyrelsen när de utgår från Migrationsverkets statistik.

Det finns ingen exakt statistik över hur många Ukrainaflyktingar som fått jobb i Sverige. Men genom att analysera Migrationsverkets utbetalningar av dagersättning menar länsstyrelsen att de ändå kan bilda sig en uppfattning.

Ukrainaflyktingarna erbjuds en dagersättning på 71 kronor om de inte har något jobb. Men om inkomsten överstiger detta belopp, eller ungefär 2 000 kronor per månad så dras dagersättningen in. Av det drar länsstyrelsen slutsatsen att de sannolikt har ett jobb.

”Fjärdedel uppbär ingen ersättning”

– Ungefär en fjärdedel uppbär inte ersättning och då gör vi antagandet att det beror på arbete, men det säger ingenting om i vilken omfattning. Så många kanske har en så kallad lågekonomisk standard, säger Patric Samuelsson på Länsstyrelsen Dalarna.

I antalet 700 ingår också de ukrainska barnen som flytt, så andelen vuxna som antas ha ett arbete är därför högre än en fjärdedel.

I klippet kan du höra mer om hur det går med språkutbildning för vuxna och skolgång för de ukrainska barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.