Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänker på dem hela tiden” – hör Iryna Bila om sin oro för släkten som är kvar och om att ha fått ett jobb i Sverige Foto: Anders Hansson/SVT

Ukrainska Iryna flydde från kriget – fick jobb på skidanläggning i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan Ryssland inledde sitt invasionsangrepp. SVT har träffat Iryna Bila, som är en av 700 flyktingar från Ukraina som kommit till Dalarna. Hon har till skillnad från många andra ukrainare fått ett jobb i Sverige.

Vi träffar Iryna i ett av de 169 hotellrummen på Romme Alpin. Hon ingår som en av fyra ukrainskor i det 30 personer stora arbetslag som jobbar med hotellstädningen på skidanläggningen Romme Alpin där verksamheten går för högtryck just nu i sportlovstider.

– Jag och min närmaste familj flydde hit för åtta månader sedan, mina två barn och även min man, säger Iryna som hunnit lära sig en hel del svenska.

Hoppas på ett slut

Hon kommer från hamnstaden Odessa vid Svartahavskusten, ett område som är åtråvärt för Ryssland. På frågan om hur hennes tankar går nu när invasionen hållit på i ett år svarar hon:

– Det hela började egentligen ännu tidigare, säger hon och syftar på den ryska annekteringen av Krim 2014.

– Jag hoppas att det här får ett slut snart. Det borde inte vara så här i Ukraina, säger hon.

I videon träffar du Irina och får höra vad hon tycker om sitt jobb och tankarna familjemedlemmar som är kvar i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.