Peter Skogkvist, chef för Norslunds vårdcentral i Falun. Foto: Torbjörn Påhlman/arkiv/SVT

Privata aktörer tar över vaccinering i dalakommuner – ”Tycker det är helt galet att lämna över”

Publicerad

Den 7 juni börjar Doktor.se och Kronans apotek vaccinera människor i sju dalakommuner efter att Region Dalarna köpt in deras tjänster. En del vårdcentraler lämnar över och privata aktörer tar vid – något som väcker kritik.

– Personligen tycker jag det är fullständigt galet att lämna över nu när det fungerar så bra, säger Peter Skogkvist som är chef för Norslunds vårdcentral i Falun.

45 000 länsbor ska vaccineras

Vid flera av länets vårdcentraler finns ett missnöje med att privata bolag nu öppnat för tidsbokning och fått uppdraget att sköta vaccineringen av 45 000 av Dalarnas vuxna befolkning.

Coronaviruset i Dalarna

– Med tanke på allt arbete med planering och att anställa personal känns det fel, säger Peter Skogkvist, som ändå har förståelse för att det finns andra vårdcentraler som kan behöva den avlastning som de privata aktörerna kan innebära i de kommuner där de ska verka.    

“Skönt att man får hjälp med vaccinerandet”

Regionens chefläkare Roger Larsson konstaterar att det finns olika uppfattningar i frågan.

– Jag får också höra att det är fantastiskt skönt att man nu får hjälp med vaccinerandet så att man får en chans att klara av den övriga vården, säger Roger Larsson.

Helt slutvaccinerat är det ändå inte på Norslunds vårdcentral och andra vårdcentraler då man ska ge spruta nummer två till de som fått den första sprutan där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet