Regionråd Sofia Jarl (C) säger att vårdköerna för barn och unga måste kortas. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Sofia Jarl

Region Dalarna vill släppa in privata bolag till BUP

Uppdaterad
Publicerad

Idag får endast 20 procent av unga i Dalarna som söker hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) hjälp inom en månad. Och problemet med vårdköer har dessutom vuxit sig större sen coronapandemin bröt ut. Region Dalarna föreslår nu att privata aktörer ska få komma in på marknaden för att korta köerna och vårdskulden – något som Socialdemokraterna är inte är för.

Kötiderna för BUP i region Dalarna är bland de längsta i landet trots att det inte råder någon bemanningsbrist i länet. Enligt regionråd Sofia Jarl (C) ligger två kända orsaksfaktorer bakom.

– Till viss del beror det på personalbrist men det handlar också om arbetssätten, säger Sofia Jarl (C).

Nu föreslår sittande majoritet i region Dalarna att man ska införa ett vårdval för BUP, liknande det som finns när man väljer vårdcentral. Privata aktörer som tillför till arbetet med vårdköerna.

Men om det inte är bemanningsbrist, vad skulle fler aktörer bidra med?

– Vi kommer inte klara vårdskulden med egen verksamhet. Konkurrens i sig är bra och kvaliteten kan bli minst lika bra, det är en positiv sak för alla, säger Sofia Jarl (C).

Oppositionen starkt emot

Men Socialdemokraterna i Region Dalarna är emot det blågröna styrets förslag.

– Vårdval innebär en privatisering, där privata bolag får möjlighet att fritt etablera sig i länet och få fri dragningsrätt på skattepengar. Det är en form som såklart gynnar de privata vårdföretagen, men knappast patienterna, säger Elin Norén (S), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer