Ulf Björnfot, tf. divisionschef i psykiatri uppdraget att ta fram en sådan, och han hoppas på att den ska vara färdig till december. Foto: Karl Barrsjö

Dalarna – en av sju regioner utan handlingsplan för självmord

Uppdaterad
Publicerad

Handlingsplan för självmord saknas i sju regioner i Sverige – en av dem är Dalarna. Trots regeringens nollvision som antogs 2008 började arbetet med en plan först i somras. I juni fick Ulf Björnfot, tf. divisionschef i psykiatri uppdraget att ta fram en sådan, och hoppas på att den ska vara färdig till december.

En handlingsplan är en strategi för att med tydlighet nå ett mål, och behövs delvis för att nå nollvisionen men också för att samverka mellan kommunerna.

Varför har det inte funnits en handlingsplan tidigare?

– Det kan inte jag svara på, säger Ulf Björnfot, tf. divisionschef i psykiatri.

– Vi kommer kunna presentera en plan i december, och det viktiga är väl att vi är på gång med en plan och att vi har goda rutiner som vi jobbar efter i nuläget. Det känns bra, säger Ulf Björnfot.

Har du självmordstankar? Vänd dig hit

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.