Kan man inte bara räkna om, och räkna in de 145 rösterna som missades? Läs svaren nedan. Foto: SVT Design/Jessica Gow, TT.

Varför är det omval i Falu kommun egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen den 7 april är det omval i Falu kommun. Hur blev det så? Vi förklarar från början.

Varför är det omval i Falun?

När det skulle röstas i kommunvalet i Falun blev det strul med posten. En hel postsäck kom för sent – och förtidsröster från 145 falubor räknades aldrig. Det gör att valet nu måste göras om.

Kan man inte bara räkna om rösterna?

Det kanske man kan tro, men där säger lagen nej. Röster som kommer för sent är ogiltiga.

Varför är det bara kommunvalet som ska göras om?

I valet till kommunfullmäktige behövde Vänsterpartiet bara få en till röst för att mandatfördelningen skulle förändras.

I riksdagen och landstingsfullmäktige krävdes flera hundra röster för att mandatfördelningen skulle påpverkas. Därför behöver inte faluborna rösta i de valen igen.

I vilka sammanhang kan det bli omval?

Om valet överklagas på grund av något fel som kan ha påverkat valutgången. Det är Valprövningsnämnden som beslutar om eventuella omval.

Är det vanligt med omval?

Nej, omvalet i Falu kommun blir det sjunde på 44 år i svensk politik. 2003 hölls ett omval i Orsa – det enda omvalet där valdeltagandet faktiskt har ökat.

Vad blir det för skillnad när jag ska rösta andra gången?

Inga större skillnader. Men en förändring är att man bara får förtidsrösta 10 dagar i förväg, istället för 18. Inga nya partier får vara med, men däremot kan det befintliga partiet lägga till nya namn. I regel är valdeltagandet lägre vid omval.

Jag har fyllt 18 efter valet – får jag rösta?

Ja, såklart! Har du flyttat till kommunen efter valet får du också rösta i omvalet. Drygt 300 fler får rösta vid omvalet.

Kan det bli omval igen?

Ja! I praktiken kan det bli hur många omval som helst, fram till att det blir ett nytt ordinarie val efter fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet