Vargforskaren: ”Ingen annan rimlig förklaring än illegal jakt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen annan rimlig förklaring än att det rör sig om illegal jakt. Det menar vargforskaren Olof Lidberg som är bekymrad över utvecklingen när det gäller den stadigt minskande vargstammen i Dalarna. Han befarar nu att licensjakten kan vara hotad.

– Jag ser med oro på detta, både i egenskap av naturvårdare och med tanke på de åtaganden vi har gentemot EU kraven att uppfylla livskraftig stam av varg, säger Olof Lidberg som länge forskat på varg vid Grimsö forskningsstation.

Flagrant minskning

Bakgrunden till slutsatsen om att minskningen till stor del handlar om illegal jakt handlar för Lidbergs del om att man inte ser samma utveckling i det övriga vargbältet. Minskningen i Dalarna är flagrant och det kan få konsekvenser. Än så länge är det i huvudsak Dalarna som töms på varg, men det har även gått över länsgränsen ner mot Värmland och det finns tendenser till spridning ner i Örebro län.

  – Om det här fortsätter att sprida sig så är det allvarligt för varstammens framtid. Stammen har inte ökat på fyra år och den bromsande faktorn är den illegala jakten, det är inget att hymla om, säger Olof Lidberg.

Licensjakten hotas

I förlängningen befarar Lidberg nu att vargstammen är för liten för att förvalta aktivt med tex licensjakt.

– Jag tror inte att vargstammen kommer att utrotas, men vi riskerar att hamna i det vi tidigare hånfullt kallat Italiensk förvaltning.  Där finns Europas strängaste skyddslagar för varg, man tillåter inte ens skyddsjakt. Men i själva verket så regleras populationen med illegal jakt, säger Lidberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.