Forskaren om illegal jakt på varg: ”Den förekommer över hela vargområdet”

Uppdaterad
Publicerad

Vargforskaren Olof Liberg berättar om svårigheterna att komma åt den illegala jakten på varg.

Ett stort antal vargar försvinner varje år på grund av illegal jakt. I vissa områden är den illegala jakten så omfattande att tidigare vargtäta områden är helt tömda på varg.

– Vi har så lite konkreta bevis för hur stor den illegala jakten är, men det finns indirekt tecken på att den är väldigt omfattande, berättar vargforskaren Olof Liberg.

Vargar i Dalarna

Och hur ska man göra för att komma till rätta med den illegala jakten?

– Det är miljonfrågan. Det är inte mitt bord, men det är mycket svårt. Vargen är ett oerhört kontroversiellt djur. Det finns klara anledningar till varför folk har svårt att acceptera den i glesbygden och att komma åt den illegala jakten, det blir svårt, säger Liberg.

”Hade varit bra om det fanns marginaler”

Det finns omkring 300 vargar i Sverige idag. Enligt den forskning som finns tillgänglig dör över 20 procent av stammen varje år, hälften av naturliga orsaker och den andra hälften försvinner i samband med olaglig jakt.

– Vargstammen ligger på den miniminivå som satts upp, men det hade varit bra om det funnits marginal, men det gör det inte..

I klippet ovan berättar Olof Liberg mer om vargstammen och den illegala jakten på varg – ”Hade vi vetat hur den ser ut hade vi kunnat åtgärda den”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet