Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Holmqvist är meteorolog på SVT och siar om fint och soligt väder under midsommarhelgen. Foto: SVT

Värmen slår till i Dalarna – upp emot 30 grader i delar av länet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli en varm midsommarhelg och redan under torsdagen stiger temperaturen för att ligga runt 30 grader senare i helgen.

Varningen för de höga temperaturerna ligger även kvar fram till början av nästa vecka.

”Under torsdagen förstärks ett högtryck sydost om Sverige vilket för upp varm luft över landet. Högtrycket och värmen väntas ligga kvar till måndag eller tisdag”, skriver SMHI på sin hemsida.

Det blir uppemot 26 grader fram till och med tisdag, enligt SMHI som nu också utfärdat en gul varning över större delen av bland annat Dalarna. Foto: Ulf Palm/TT, SMHI

Risk för bränder – och låga vattennivåer

Värmeböljan är framför allt störst fara för de som är i riskgrupp, då de höga temperaturerna ökar påfrestningen på kroppen.

Till följd av värmen så ligger även en varning från SMHI om risk för skogsbrand kring Orsa, Mora och västerut.

SMHI utfärdar också en varning om vattenbrist, framför allt utifrån att det är låga flöden i Lillälvens avrinningsområde som löper ett par kilometer mellan Falun och Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.