Varningssystem mot rovdjur hos mer än hälften av länsstyrelserna – men inte i flera av varglänen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kartläggning visar att 12 av landets 21 länsstyrelser har någon form av varningstjänst för rovdjursangrepp.

Men inte varglänen Dalarna, Gävleborg och Värmland.

– I Dalarna har vi haft rovdjur under en väldigt lång tid. Vi har valt att fokusera mer på andra förebyggande åtgärder, säger Jonas Bergman, enhetschef på enheten vilt på Länsstyrelsen Dalarna.

I Örebro skickas varnings-SMS

Av länsstyrelserna i de fyra största varglänen Dalarna, Örebro, Värmland och Gävleborg är det bara Örebro som erbjuder en tjänst där de skickar SMS eller mejl till tamdjursägare för att berätta om konstaterade rovdjursangrepp i närområdet. 

Foto: SVT Design

– Vi tycker det fungerar bra eftersom vi får ut information till djurägare efter att det skett angrepp. Det blir en liten heads up till djurägarna att nu har det hänt nåt i närheten, och med tanke på att det är störst risk för angrepp de närmsta veckorna så är det bra att vara lite mer observant, säger Caroline Lundmark, vilthandläggare länsstyrelsen Örebro.

”Finns risk för falsk trygghet”

Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg pekar på att det kan finnas nackdelar.  

– Ett sådant system kan fallera. Det finns risk att det ger falsk trygghet, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen Dalarna. 

Värmland har tidigare haft SMS-varningar men slutat på grund av nyttan inte uppvägde nackdelarna.  

– Jag säger inte att det är en dålig tjänst att ha, men det var inte helt okomplicerat, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Naturbevakare i tjänst

I Dalarna har man enligt enhetschefen Jonas Bergman valt att lägga en stor del av sina resurser på att ha naturbevakare i tjänst under en större del av dygnet, och jobba förebyggande.  

– Det har fungerat väldigt bra i vårt län, säger han.

14 angrepp i år

Förra året inträffade 174 rovdjursangrepp mot tamdjur i Sverige.  

I Dalarna finns mer än 1 000 djurhållare. Hittills i år har det skett 14 rovdjursangrepp mot tamdjur – ren undantaget. Sju har begåtts av varg, fyra av lo och tre av björn.  

Starta klippet för att se hur länsstyrelsen Dalarna jobbar förebyggande mot rovdjursangrepp. 

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Rovdjursvarningar från länsstyrelsen

JA

Blekinge

Halland

Jönköping

Kalmar

Kronoberg

Stockholm

Södermanland

Uppsala

Västmanland

Västra Götaland

Örebro

Östergötland 

NEJ

Gotland

Gävleborg

Dalarna

Jämtland

Norrbotten

Skåne

Värmland

Västerbotten

Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.