Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett problem att folk inte duschar” – Nova Hölke Farara berättar om förslaget som nu blir verklighet. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vasahallen i Hedemora får duschbås – efter Novas förslag

Publicerad

Att som skolelev duscha och byta om inför andra kan vara jobbigt. Det ville Nova Hölke Fafaras grupp av sommarjobbande kommunutvecklare göra något åt – nu blir deras förslag verklighet.

– Det känns väldigt bra att de faktiskt gör någonting åt det, säger Nova Hölke Fafara.

Hedemora kommun har de senaste två åren haft ungdomar som sommarjobbat som kommunutvecklare, för att få deras perspektiv och förslag på lösningar i olika frågor.

I somras anställdes sju ungdomar som skulle ta fram förslag på hur kommunen kunde bli bättre på ungdomsinflytande och trygghet.

”Började redan på mellanstadiet”

Ett av förslagen var att sätta in bås i duscharna i Vasahallen, som används av både högstadie- och gymnasieelever – något som nu blir verklighet.

I Vasahallen i Hedemora finns både simhall och idrottshall, och ungdomar från flera skolor har sin skolgymnastik där.

Att barn och ungdomar tenderar att inte vilja byta om inför varandra är långt ifrån nytt, menar Nova.

– Det började redan på mellanstadiet att folk inte ville byta om inför andra, men det var i alla fall tryggt att man kunde duscha i bås med draperier, säger hon.

Duschbåsen beräknas kosta 130 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner risk och oro att någon kommer att fotografera” – simhallsföreståndaren Michael Gustavsson berättar hur duscharna kommer att byggas om. Foto: Hannes Forssell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.