Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur längdchefen Lars Öberg resonerar om åldersgränser på långlopp och hur frågan kommer att behandlas framöver. Foto: SVT

Efter Myhlbacks dispens: Skidförbundet överväger sänkt åldersgräns för Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Supertalangen Alvar Myhlback, 16 år, är efter att ha fått dispens, den yngste deltagaren vid årets Vasalopp. Men nästa år kan fler i samma ålder komma att åka loppet.

– Det är något som vi tittar på, säger Svenska Skidförbundets längdchef Lars Öberg.

I dagsläget får man åka Vasaloppet från och med året man fyller 19 år. Men nu tittar alltså Svenska Skidförbundet på om man kan sänka åldersgränsen till året man fyller 17, bland annat sneglar man på hur reglerna ser ut internationellt.

– Det år man ska fylla 17 blir man junior internationellt sett, och då finns inga bortre distansgränser i regelverket, säger Lars Öberg.

Dispens påbörjade diskussionen

Det var efter att 16-åriga skidtalangen Alvar Myhlback beviljats dispens för att delta i årets Vasalopp, som diskussionen om sänkt åldersgräns för alla påbörjades.

Myhlback har redan deltagit i ett flertal internationella långlopp och gjort ett ordentligt avtryck trots sin ålder. Det var Myhlbacks klubb Sågmyra SK som ansökte om dispensen.

Enligt Lars Öberg ska frågan diskuteras i förbundet under våren.

Hör mer om hur längdchefen resonerar kring åldersgränsen och hur framtiden ser ut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.