Foto: Patrik Qvicker/SVT

Vasaloppet tvingas utöka sommarveckan

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets sommarvecka som avslutas med olika löplopp i helgen, har vuxit ur sin kostym och tvingas till nästa år att flytta flera lopp för att alla ska kunna delta. ”Det har blivit för trångt”, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Det är cykelloppen för motionärerna som nu lockar så många deltagare att situationen blivit ohållbar främst i Mora.

Det är rekord i år för Vasaloppets sommarvecka med totalt över 30.000 anmälda deltagare i de olika loppen för cykel och löpning. Cykelvasans öppet spår förra fredagen är det lopp i sommarveckan som ökar mest men nu har det blivit allt för populärt.

”Det är för rörigt”

Samma dag hålls flera kortare cykellopp med start i Oxberg och det har nu inneburit en ohållbar situation vid målet i Mora.

– Det är för rörigt med alla nummerlappsutdelningar inför stora cykelvasan, all trafik och med 10.000 cyklister som går i mål, säger Tommy Höglund som är Vasaloppets sportchef.

Tvingas tänka om till nästa år

Därför tvingas nu arrangörerna tänka om till nästa år. Från och med 2018 blir det bara Öppet spår i Cykelvasan under fredagen. Den lite lugnare varianten av loppet mellan Sälen och Mora som växer mest av alla får nu en egen dag.

LÄS MER: Löparstjärnan Jonas Buud står över Ultravasan i helgen

Alla de kortare loppen som går från Oxberg samma dag flyttas från fredagen till söndagen – en dag som i dag nu inte hade några tävlingar alls.

– Det är inspirerande men samtidigt får vi inte köra för hårt för våra funktionärer. Det här har sanktionerats av samtliga men får vi inte med oss dem så går inte sånt här att genomföra, säger Tommy Höglund.

Fler funktionärer och fler dagar

Vasaloppet kräver väldigt många frivilliga funktionärer och Höglund utesluter inte att det kan krävas att ännu fler ställer upp framöver och att antalet dagar utökas ännu mer.

Det finns lite tankar på att kanske i framtiden ha ytterligare en löpardag. I dag är det bara lopp under lördagen där deltagarna springer, med bland annat Ultravasan och flera olika stafetter.

– Det kan utökas framöver även om det inte ligger i någon manual just nu. Men det kan bli så att det i framtiden kommer funktionärer med buss från längre håll och tar jobbet på till exempel en kontroll, säger Tommy Höglund.

TV: Se hela inslaget från Vasaloppsarenan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.