Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppsanmälan kraschade – ”Några hundra hann anmäla sig”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen öppnade Vasaloppet anmälan för nästa års vintervecka. Men en bugg i systemet gjorde att man tvingades stänga efter bara en halvtimme.

Egentligen öppnar inte anmälan för Vasaloppets vintervecka förrän på söndag. Men för så kallade lojala deltagare öppnade man redan under tisdagen. Lojala deltagare är de som åkt tre lopp under de senaste sex åren och i år har man även utökat gruppen till de som åkte något lopp nu senast.

– Vi har den här möjligheten för de vi kallar lojala åkare för att kunna sprida ut anmälan på flera dagar. Tidigare har det varit väldigt högt tryck på söndagen, berättar Per Källgren, pressansvarig på Vasaloppet.

Dalarna – Vasaloppet 2020

Systemet kraschade

Men under tisdagen fungerade inte anmälan för de lojala åkarna som den skulle.

– Vi hade otur, systemet gick ner, så vi var tvungna att stänga ner efter bara en halvtimme, berättar Källgren och fortsätter:

– Bara några hundra hann igenom, sen blev det segt.

Bugg i systemet – försöker igen

Problemen ska inte ha berott på överbelastning, utan på en bugg i systemet.

– Det var första gången på några år som vi råkat ut för det här. Men i år var det inte på grund av överbelastning utan en bugg. Det ska ha blivit problem när åkare anmält sig till flera lopp, men jag är inte rätt person att svara på exakt vad som orsakade den här buggen, säger Källgren.

Istället testar man igen under onsdagen.

– Jag hoppas att det funkar nu. Det ska vara fixat, de hittade felet, men snart vet vi, säger Källgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2020

Mer i ämnet