Vasaloppsläkaren om coronaviruset: ”Vissa åkare kommer inte”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets tävlingsläkare Ulf Hållmarker berättar att sjukvårdsorganisationen vidtagit vissa extra åtgärder på grund av coronaviruset inför helgens Vasalopp.

Med anledning av coronaviruset har Vasaloppet fått frågor kring hur man tänker kring smittan under detta stora evenemang med mycket folk från olika länder.

– Det är klart att vi har funderat kring det. I grund och botten följer vi Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas inställning att det inte ska påverka folksamlingar och evenemang i Sverige, men sedan kommer vi inte ifrån att vi har en internationell grupp skidåkare, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare på Vasaloppet.

Har vidtagit extra åtgärder

Vissa extra åtgärder har man ändå satt in. Under torsdagen informerar man sjukvårdspersonal som arbetar med evenemanget om hur man ska agera med tanke på coronaviruset.

– Vi har informerat sjukvårdarna hur de ska agera om någon har symtom och hur det ska hanteras. Vi har ungefär samma inställning som när folk söker till akuten, till exempel. När vi diskuterar med patienter gör vi det utomhus. Om någon söker för sådana symtom så ser vi till att de inte kommer in bland andra människor. Vi kommer att ställa ungefär samma frågar som inom sjukvården, vi iakttar hygienregler och misstänker vi coronavirus så kontaktar vi infektionskliniken i Falun, berättar Hållmarker.

”Vissa åkare kommer inte”

Det är också några åkare som inte kommer att delta under söndagens lopp på grund av reseförbud i deras hemländer.

– Vissa åkare kommer inte. De är några som bor i områden där de har fått reseförbud. Där har Vasaloppet, för att underlätta för dem, lovat att de ska få starta nästa år, så de inte ska känna sig frestade att komma hit. Det är en gest. Så de som kommer från riskområden kommer inte hit, berättar Hållmarker.

I klippet berättar tävlingsläkaren Ulf Hållmarker om hur man tänker kring coronaviruset.

Länder – anmälda deltagare under Vasaloppsveckan

Norge – 2008
Danmark – 1023
Finland – 707
Tyskland – 563
Tjeckien – 330
Schweiz – 317
Frankrike – 193
Estland
– 180
Italien – 166
USA – 140
Nederländerna – 121
Ryssland – 120
Island – 110
Österrike – 92
Storbritannien – 91
Polen – 83
Kanada – 54
Belgien – 44
Lettland – 33
Spanien – 22
Kina – 1 (bosatt i Sverige)

Källa: Vasaloppet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2020

Mer i ämnet