Foto: TT Nyhetsbyrå / Fredrik Sandberg

Vattenfall vill bygga vindkraft i Svartnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli Vattenfall som bygger den omdebatterade vindkraftparken i Svartnäs.

Företaget har nu övertagit projekteringen av parken.

– Med tanke på Vattenfalls långsiktiga strategi att expandera vindkraftproduktionen i Sverige, passar Svartnäs in perfekt, säger Alberto Mendez Rebollo som är vd för Vattenfall Vindkraft AB.

I januari gav Mark- och miljööverdomstolen tillstånd till att 53 vindkraftverk får byggas inom Svartnäsområdet som ligger i Falu kommun på gränsen mellan Dalarna och Gästrikland.

De ursprungliga planerna, som Bergvik Skog stod för, omfattade 115 vindsnurror, men det sa Miljödomstolen nej till. Domstolen konstaterade att de boendes närmiljö kommer att utsättas för påverkan från flera håll med en så stor anläggning.

Men när ansökan togs upp i en högre instans gavs alltså tillstånd – om än i mindre skala.

Bervik Skog har nu inlett ett samarbete med Vattenfall vindkraft som innebär att Vattenfall tar över den fortsatta projekteringen och får exklusiv rätt att förvärva och bygga vindkraftparken.

Investeringen i Svartnäs beräknas hamna på 1 till1,5 miljarder och parken planeras att tas i drift under 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Svartnäs vindkraftpark

Mer i ämnet