Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Birgitta Mjöberg, ordförande i Älvdalens ridklubb, om den kraftiga kostnadsökningen för klubben: ”Det här fixar vi inte”. Foto: SVT

Kraftigt höjda VA-taxor i Älvdalen – ridklubbens kostnader ökar med nära 700 procent

Publicerad

Många företagare och föreningsfolk i Älvdalens kommun är bekymrade efter att kommunen i december klubbade de nya taxorna för vatten och avlopp. Nu säger flera att de inte klarar att driva sina verksamheter vidare om kostnaderna består.

– Det blev väldigt kort tid till kommunikation och dialog. Det har vi insett nu, säger kommunalrådet Kjell Tenn (C).

Han säger att många hört av sig efter att de fått sina första räkningar efter taxehöjningen, och förklarar att det kommer ett ägarråd mellan kommunen och det kommunala vattenbolaget om några veckor, då frågan åter kommer att ligga på bordet.

Flera campingplatser i kommunen har fått kraftiga höjningar då man ändrat debiteringsgrunden och anpassat den till antal tält och husvagnsplatser.

”Funderar på att kasta in handduken”

I övrigt handlar förändringarna enligt kommunala vattenföretaget Nodava till stor del om uppdatering och korrigering av gamla uppgifter.

Flera föreningar säger också att de inte kommer klara verksamheten framöver efter att kostnaderna ökat så drastiskt.

– Från 17 700 till 135 000 per år. Det fixar vi inte, säger ordföranden i Älvdalens ridklubb Birgitta Mjöberg. Och även bland företagarna finns det de som funderar på att kasta in handduken på grund av de taxeförändringar som kommunfullmäktige beslutade om i december.

I klippet berättar Birgitta Mjöberg, ordförande i Älvdalens ridklubb, kommunalrådet Kjell Tenn (C) och Malin Zetterman om tankarna kring de nya taxorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer