Här är gesten som Oredsson åtalades för. Foto: Fredrik Almroth

Vera Oredsson frias av hovrätten – var ingen hitlerhälsning

Uppdaterad
Publicerad

Den 90-åriga nazisten Vera Oredsson frias av hovrätten från anklagelserna om att ha gjort en hitlerhälsning i Borlänge den 1 maj 2016.

I februari 2018 dömdes Vera Oredsson av Falu tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp efter att hon på ett fotografi setts göra en gest som skulle kunna tolkas som en hitlerhälsning i Liljeqvistska parken i Borlänge i samband med första maj-demonstrationerna 2016. Nu frias hon av Svea Hovrätt.

Vinkade till clowner

Oredsson själv har hävdat att den höjda armen som syns på fotografiet i själva verket är en vinkning till de motdemonstranter som samlats i parken och till några av dem som varit utklädda till clowner.

Domen överklagades i mars 2018 och Oredssons försvarare, Henrik Mansfeld, skrev i överklagandet att det finns skäl att ifrågasätta tingsrättens fällande dom då den ”endast grundat sig på ett fotografi av Vera Oredsson”.

Inte ställt utom rimligt tvivel

Det är också det som hovrätten menar i sin dom. I domen står det att man inte kan ”av en ögonblicksbild – även om gesten i sitt sammanhang kan anses besvärande – inte dra den slutsatsen att det är en hitlerhälsning”. Därför anser hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Vera Oredsson begått gärningen och hon frias från anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.