Madelene Vestin säger att hon fortfarande inte har fått någon förklaring. Men hon har sina egna misstankar om anledningen till uteslutningen. Foto: Tobias Enmark/SVT

Vestin (SD) om uteslutningen: ”Får ingen konkret förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

I dag gav Madelene Vestin sin version om uteslutningen ur Sverigedemokraterna: Hon tror att hon uteslutits för att ha stöttat en partikamrat som hotats av en annan partikamrat.

I går avslöjade P4 Dalarna att Dalarnas distriktsordförande för Sverigedemokraterna Madelene Vestin uteslutits ur partiet och hon själv hade då inte fått ta del av beslutet.

Först klockan 23 på onsdagskvällen fick partidistriktet mejl med beslutet om att Dalarnas distriktsordförande Madelene Vestin uteslutits – långt efter att det varit ute i media.

I dag berättar hon för SVT Nyheter Dalarna att det fortfarande inte framgår en konkret förklaring till uteslutningen.

TV: Se Vestin berätta om uteslutningen

Förklaringen om att hemliga avlyssningar skulle vara anledningen säger Madelene Vestin är felaktig. Hon säger att det har förekommit inspelningar av samtal mellan partikamrater, men detta ska partiledningen ha känt till sedan ett år tillbaka. Det ska heller inte ha varit Vestin som spelat in samtalet.

Hot togs inte på allvar

Hon förklarar varför samtalet var inspelat.

– Jag fick ta del av en ljudinspelning. En kommunpolitiker i Dalarna berättade att han hade blivit hotad och han sa att han hade bevis, han hade en inspelning på sin mobil. Han funderade på att gå till polisen, säger Vestin.

Hon tror att anledningen till uteslutningen är just att hon tog del av det inspelade samtalet och sedan stöttade partikamraten som blivit hotad.

Vestin berättar också att de möttes av tystnad när de tog upp händelsen med partiledningen. Hon säger att den som hotade är vän med den som skulle utreda fallet och tror att det kan ha påverkat ledningens bemötande.

Kan inte representera partiet längre

På söndag ska distriktstyrelsen se över möjligheten att överklaga beslutet om uteslutning, men hon tror inte att det kommer ge resultat.

–Nej och jag har ju tagit mig en rejäl funderare på om jag verkligen vill representera SD efter sådan här händelse: Kan jag stå på torget och representera ett parti som beter sig såhär mot sina politiker och sina medlemmar. Det tycker jag att man ska fundera över. Var hittar man kraften att jobba politiskt när man vet att partiet gör såhär, säger Vestin.

Från partistyrelsen sida väljer man att inte kommentera ärendet ytterligare.

LÄS MER: Dalarnas SD-ordförande utesluts ur partiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.