Viktiga tillskott i visentparken

Uppdaterad
Publicerad

Avesta visentpark har fått förstärkning av två avelstjurar från Tyskland. Tjurarna som heter Eggejunker och Eggegraf har noggrant valts ut för sina värdefulla gener.

”Dessa två guldkalvar, tillsammans med årens tidigare satsningar höjer Avesta visentpark till världsklass” säger Tommy Svensson i ett pressmeddelande. Tommy Svensson är visentexpert och regional koordinator för avelsarbetet i Skandinavien.

Genetiken en faktor

Visentjurarna kommer från Hardehauser i Tyskland. Tanken är att kalvarna i framtiden ska återinplanteras i naturen eller skickas till andra avelsanläggningar. Visenter är ett sällsynt djur, men som har räddats till antalet, dock hotas de av genetiken. Vissa gener nedärvs endast exempelvis genom far och son och för att kunna rädda arten är det viktigt att ta tillvara på de dessa gener.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Visenter i Avesta

Mer i ämnet