Malung-Sälens kommun begär nu tio miljoner koronor i ersättning för kostnaderna som uppstod under branden vid Torgås. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Vill ha tio miljoner kronor efter storbranden i Torgås

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun begär nu tio miljoner kronor i statlig ersättning för alla utgifter i samband med den stora skogsbranden i Torgås i somras.

Branden, som rasade i två veckor, är den näst största skogsbranden i Dalarnas historia. Endast sommarens brand på Älvdalens skjutfält är större.

Nu har Malung-Sälens kommun räknat ut vad allt kostade och begär totalt tio miljoner kronor i statlig erstättning.

140 frivilliga hjälpte till

Sammanställningen visar att inte mindre än 140 personer ställde upp frivilligt under storbranden i Torgås.

 – Det är helt otroligt att folk ställde upp. Det var semestrar och vi hade Dansbandsveckan här i Malung. Det var väldigt bra gjort, säger räddningschefen Per Hampus.

Som en följd av den stora uppslutningen i somras så kommer troligen sådant här krisarbete framöver att i Malung-Sälen organiseras i en frivillig resursgrupp som finns på flera andra håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.