Bostadshuset gick inte att rädda när branden väl fått fäste i gården i Almbergsbjörken. Foto: Hannes Forssell, SVT

Gård övertänd i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

En hel gård brann i Almbergsbjörken i Leksands kommun.

SOS-larmades vid tiotiden på måndagsförmiddagen till en brand i Almbergsbjörken utanför Leksand.

Enligt inringaren vällde svart rök ut ur villan. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig att flera byggnader på gården stod i brand. Räddningstjänst och ambulans är på plats.

– En uthuslänga är övertänd och det brinner i flera småbygnader på gården, just nu försöker vi rädda bostadshuset, säger Lars-Erik Larsson, på räddningstjänsten Leksand.

Senare stod det dock klart att bostadshuset inte gick att rädda. Räddningstjänsten lät det brinna ner till marken och koncentrerade sig på att begränsa och förhindra spridning.

– Gården är i stort sett nedbrunnen, räddningstjänsten ha lyckats rädda en bil och jobbar nu med att kyla ner en container, som man befarar kan innehålla gasoltuber, säger Hannes Forsell, SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats.

– Det har varit svårt för räddningstjänsten att få fram vatten, fortsätter han. Vägen hit är smal och tankbilarna som kör i skytteltrafik kan inte mötas.

Samtligaboende i huset  och husdjur ska vara oskadda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.