Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Vindkraftsmotståndare storsatsar inför kommunvalet i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Striden om vindkraften i Malung kan bli den stora valfrågan i kommunvalet i Malung-Sälen. En lång rad vindkraftsmotståndare och även politiker från flera andra partier har lockats att ställa upp för det oberoende landsbygdspartiet. 

– Politikerna här har ignorerat människorna, säger tidigare centerpartisten Beppe Augustsson (LPO).

De styrande partierna i Malung-Sälen, Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, drev igenom ett ja till planerna på vindkraft på Ripfjället.

Trots att motståndarna vann folkomröstningen.

Valet 2022 Malung-Sälen

Det ledde till att många missnöjda vindkraftsmotståndare gick med i Landsbygdspartiet Oberoende för att ställa upp i kommunvalet. Partiet har nu också lockat över tidigare lokalpolitiker från såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet.

”Frågan är inte över”

– Jag gick ur vänstern för att de är för vindkraft. Den här frågan är inte över, säger Bente Danielson som nu istället finns på Landsbygdspartiets lista.

-  Jag gick ur centern för att de har gått för långt till vänster. Vindkraftsbeslutet kommer definitivt att påverka kommunvalet här, säger Beppe Augustsson (LPO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malung-Sälen

Mer i ämnet