Ett vindkraftverk och en porträttbild av Blerta Krenzi (S), kommunalråd i Avesta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer det blir mer vindkraft när kommunerna får statligt stöd? – Avestas kommunalråd svarar på tre frågor om stödpengarna till kommunerna. Foto: SVT

Vindkraftspengar välkomnas av dalapolitiker: ”Tror man kommer säga ja till fler”

Uppdaterad
Publicerad

För att öka antalet vindkraftsanläggningar kommer kommuner som etablerar vindkraft nu kunna få statligt stöd. I flera kommuner i Dalarna tycker de styrande politikerna att regeringen har tagit ett beslut i rätt riktning.

– Det är viktigt att det kommer något tillbaka till kommunen, säger Blerta Krenzi (S), kommunstyrelsens ordförande i Avesta.

Regeringen kommer i budgeten för 2025 avsätta 340 miljoner till kommuner som väljer att etablera vindkraftsanläggningar. Stödet ska sedan öka med 30 miljoner per år fram till 2027.

Att regeringen ändrat uppfattning och nu budgeterar för ett vindkraftstöd välkomnas av företrädare för flera kommuner i Dalarna som SVT pratat med.

– Allt som uppmuntrar och ger något tillbaka till bygden och kommunen är positivt, säger Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen.

Vill ha ersättning för tidigare byggen

Enligt kommunalrådet Fredrik Ollén (M) i Rättvik är det något som borde varit på plats för länge sedan. Nu ser den politiska ledningen fram emot mer information om detaljerna.

– En förutsättning är att stödet också gäller redan etablerade anläggningar, annars riskerar det att bli en ojämlikhet i att de kommuner som är framåt och satsar straffas, säger Jonny Jones (C), ordförande i samhällsutvecklingsutskottet i Rättvik.

Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen är inne på samma linje.

– Att de som redan har satsat också får något tillbaka tror jag är ett krav, säger han.

Efterlyser detaljer om vindkraftstöd

Kommunstyrelsens ordförande i Ludvika kommun, Leif Pettersson (S), ser även han positivt på att regeringen tagit det här beslutet men välkomnar också fler detaljer om utformningen.

– Det är ett bra initiativ men sen får vi se vad det innebär mer konkret, säger han.

Romina Pourmokthari (L), klimatminister och Ebba Busch (KD), energi- och näringslivsminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Romina Pourmokthari (L), klimatminister, och Ebba Busch (KD), energi- och näringslivsminister vad stödet innebär. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.