Vinterfesten blickar framåt

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Vinterfest i Mora, Orsa och Älvdalen är inte längre nedläggningshotad.. På torsdagskvällen invigdes årets upplaga av Vinterfest i Sollerö kyrka.

Det var påtagligt nöjda miner bland publiken, musiker och festivalarrangörer efter beskeden att Vinterfest blir kvar framöver. 

– Jag älskar den här festivalen, så det hade verkligen varit synd om den skulle läggas ner, säger den isländske pianisten och konstnärlige ledaren Víkingur Ólafsson. Därför vill jag tacka politiker och andra, som har stöttat oss.

Det fanns ett konkret nedläggningshot för något år sen på grund av Landstingets sparkrav men nu är hotet borta och arrangörerna har redan planerat en Vinterfest för både 2018 och 2019 samt åren därefter.

– Festivalen är viktig för oss, framhåller Karin Holdar, chef för Musik i Dalarna, som arrangerar Vinterfest tillsammans med kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen

Temat för årets Vinterfest är Förbjuden Musik – ett viktigt tema, enligt den konstnärlige ledaren.

– Speciellt i dessa tider är det särskilt viktigt. Vår frihet att säga och spela vad vi vill, är kanske inte längre självklar. Detta måste vi påminna oss hela tiden. 

Vinterfest 2017 har sammanlagt ett 15-tal konserter och pågår fram till och med söndagen den 19 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.