Jakob Löndahl är docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska universitet. Foto: Jonas Jacobson/Pressbild

Vinterkräksjukan kan vara luftburen

Uppdaterad
Publicerad
Att tvätta händerna har länge varit standardmetoden för att förhindra vinterkräksjukan. Men ny forskning menar nu att smittan också kan vara luftburen. Något som kan öppna för nya sätt att förhindra att sjukdomen sprids.

Vinterkräksjukan är varje småbarnsfamiljs mardröm. Sällan tvättas det så mycket händer som i februari för att hålla smittan borta. Spridningsvägar för kräksjukan enligt Folkhälsomyndigheten är kontakt eller smittad mat och god hygien anges som bästa sättet att förhindra att den sprids.

Nya forskningsrön

Men ny forskning visar att smittan också kan vara luftburen. Jakob Löndahl är docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola och en av dem som ligger bakom forskningen. 

– Mycket forskning under senare år pekar på att vinterkräksjuka också kan spridas via luft även om det är svårt att bevisa, säger han.

Kan minska spridningen

Forskarna har hittat smittan i luften och har också sett att viruset kan överleva i luft. Och det här skulle kunna leda till nya råd för att råda bot på smittan. I vården skulle till exempel förbättrad ventilation och andningsskydd kunna användas i vissa situationer. Men även på hemmaplan finns enkla medel att ta till för att förhindra luftburen smitta.

– Att fälla ner toalettlocket när man spolar är ju en enkel sådan grej, eller att helt enkelt vädra, säger Jakob Löndahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer