”Korvmackor, resorb och sömn under bar himmel” – hör räddningsledaren Johan Szymanski om frivilligarbetarnas förmåner. Foto: SVT

”Vissa dagar fick man sova under bar himmel, med en korvmacka och ett glas resorb”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Szymanski var räddningschef vid den stora skogsbranden i Trängslet i somras och han är skeptisk till hur systemet med förmånsbeskattning fungerar.

Han berättar att han inte har några synpunkter på hur MSB har hanterat ärendet, men att han efterfrågar tydligare direktiv som visar hur frivilliga ska beskattas i samband med kriser.

– Jag tycker att det är en konstig sak att göra och jag tror att det kan få följdverkningar i och med att människor i framtiden väljer att inte engagera sig frivilligt på samma sätt om det föranleder en stor administrativ börda efteråt.

Långt från toppstandard på förmånerna

Själv åkte Johan Szymanski hem till lägenheten och sov om nätterna, men många av de tillresta hade inte alls den lyxen vid brandområdet. De fick i stället hålla till godo med korvmackor och övernattningar under bar himmel.

Hör honom berätta mer om förhållandena i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer