Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Björklund, medicinsk ansvarig sjuksköterska i kommunen, som nu slagit larm om bristande vård, förklara vad en vårdskada kan innebära. Foto: TT/SVT

Visselblåsare slår larm om bristande vård och dåligt mående i Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Boende inom äldreomsorgen och på LSS-boenden i Falun mår dåligt och får inte den vård de har rätt till. Det hävdar Falu kommuns medicinskt ansvarige sjuksköterska Johan Björklund som nu slår larm.

I ett visselblåsardokument till Falu kommun listar han flera brister för att upplysa Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och kommunrevisionen om den oro han känner inför framtiden.

Brister på flera håll

Det handlar bland annat om bristande möjlighet till kompetensutveckling hos personalen, att det saknas kontinuitet bland chefer och personal, och påtagliga brister i hygienarbetet.

Region Dalarna

Ohållbar arbetsmiljö

”Som MAS ser jag ständigt inkommande avvikelser som rör omvårdnadsarbetet inom äldreomsorgen och LSS”, skriver Björklund.

Han vädjar till kommunrevisionen att skyndsamt genomlysa de brister som lyfts fram eftersom han anser att det innebär en patientsäkerhetsrisk och en ohållbar arbetsmiljö för personalen.

”Dialog med de berörda”

– Det är ett visselblåsarärende och kommunen har sina rutiner för det. Under utredningsprocessen kan jag inte kommentera mer än så, säger Susanne Norberg som är ordförande för omsorgsnämnden.

Norberg säger också att man startat en dialog med de berörda sen anmälan blev känd.

I klippet: Hör Johan Björklund, medicinsk ansvarig sjuksköterska, förklara vad en vårdskada innebär och varför de uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet