Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Moraungdomarna och hör deras tankar inför framtiden och kring yrkesdagarna.

Yrkesdagar i Mora ska hjälpa ungdomar att välja bransch

Uppdaterad
Publicerad

På grund av pandemin har en stor yrkesmässa för högstadieelever i Mora i år blivit till så kallade yrkesdagar. Nu får branscher och företag komma till eleverna i skolorna för att locka dem att välja rätt bransch i framtiden.

Representanter från 10 olika branscher fanns på plats på Morlkarlbyhöjdens skola i Mora när SVT Nyheter Dalarna besökte de så kallade yrkesdagarna. De ersätter den stora mässa som annars brukar ordnas för att hjälpa kommunens åttonde- och niondeklassare lite på traven inför val av framtida yrke om stundande gymnasieval.

– Vi har många branscher som är här som har ett kompetensförsörjningsbehov och det som är viktigt att komma ihåg är att inom varje bransch finns så många olika yrken. Det är viktigt att påminna eleverna om också, att en bransch består av många fler yrken än bara ett, säger Susanne Hedberg Eriksson, samordnare för yrkesdagarna i Mora kommun.

Komplement till prao

Hon tycker dagarna breddar elevernas perspketiv.

– Det här kan vara en bra grej för att möta olika branscher, som komplement till prao-perioden också, där man kanske är på enstaka företag, här blir det mycket bredare.

I klippet: Möt Moraungdomarna och hör deras tankar inför framtiden och kring yrkesdagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer