Foto: Henrik Montgomery/TT

100 timmars samhällstjänst för idrottsledaren från Gävle som sexuellt ofredat flickor

Uppdaterad
Publicerad

100 timmars samhällstjänst blev domen för den idrottsledare från Gävle som åtalats för att sexuellt ofredat elva minderåriga flickor. Gävle tingsrätt dömer idrottsledaren mot sitt nekande.

Rätten konstaterar i domen att sexuellt ofredande normalt leder till böter som påföljd. Men i det aktuella fallet har de drabbade varit underåriga och att det förekommit fysisk beröring fann rätten att man borde se strängare på saken och att det samlade brottsvärdet motsvarade ett antal månaders fängelse.

Förmildrande omständigheter

Rätten konstaterar också att det finns förmildrande omständigheter som till exempel att gärningarna ligger lång tillbaka i tiden och att idrottsledaren förlorat sin anställning på grund av det inträffade. Straffvärdet anser rätten motsvarar tre månaders fängelse.

Eftersom Gävle tingsrätt anser att risken är liten för att idrottsledaren ska begå nya brott nöjer man sig med villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.