Andelen begravningar utan ceremonier har ökat mycket kraftigt i Sverige. 2012 skedde 2,8 procent av begravningarna utan ceremonier, det första halvåret 2020 var siffran uppe i 13 procent. Foto: Elisabeth Ubbe/DN/TT

Stor ökning av begravningar utan ceremonier senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

2012 begravdes 2,8 procent av alla i Sverige utan någon begravningsceremoni. Det första halvåret 2020 är siffran uppe i 13 procent och gäller då cirka 7 500 avlidna, en ökning på 464 procent som delvis beror på coronaviruset, men inte enbart. Gävleborgs län följer den nationella trenden.

Hur har coronapandemin ökat antalet ceremonilösa begravningar?

– När det slog till om begränsat antal gäster på begravningar så var det en stor och viktig del till ökningen och det var många anhöriga som också var sjuka och många var i karantän, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på medlemsorganisationen Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

När det är tal om begravningar utan ceremoni menas att en kropp direkt förs från sjukhus till krematorium och att askan sprids eller begravs utan att anhöriga närvarar.

Stadig trend uppåt

Men även utan coronavirusets framfart i länet och resten av Sverige har siffrorna för ceremonilösa begravningar ökat kraftigt under flera års tid, allt fler väljer bort ceremonin av varierande skäl.

– Vi har aldrig haft så mycket ensamhushåll som vi har nu, vi har andra familjekonstellationer i dag, det är många som inte kommer överens om hur begravningsceremonin ska se ut, säger Ulf Lernéus.

För tre år sen intervjuade SVT Gävleborg Ulf Lernéus om samma ämne, då sa han:

– För tio, tjugo år sedan stod den döde i centrum, i dag har det flyttats över på de efterlevande.

Hör Ulf Lernéus berätta om de ceremonilösa begravningarna i coronatider i klippet ovan.

Begravningar utan ceremoni i Sverige

2012: 2,8%

2013: 2,9%

2014: 4,3%

2015: 4,9%

2016: 5,7%

2017: 6,6%

2018: 7,7%

2019: 8%

Första halvåret 2020: 13%

Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.