Gävle tingsrätt. Foto: TT, SVT

16-åring häktad misstänkt för inblandning i mordet i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig tonårspojke häktas misstänkt på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling i samband med mordet i Sätra i Gävle i november.

– Det rör sig om skyddande av en av de misstänka mördarna, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson.

16-åringen är sedan tidigare dömd för rån. Sedan 2021 har han vårdats på ett HVB-hem med stöd av LVU, då han förekommit i samband med narkotikahantering, personrån, vapen och stölder.

Tvingas utföra brott

Under hösten 2022 – drygt två månader innan mordet i Sätra – omplacerades han däremot för vård i hemmet i Gävle. Tiden i hemmet avbröts akut i december då det inkommit flera orosanmälningar från polisen om att han befann sig i kriminella grupperingar.

Enligt polisen fanns då en stor risk för att 16-åringen, om han inte själv utsätts för brott, kommer att tvingas utföra kriminella handlingar och tjänster åt personer som han umgås med.

Ytterligare fyra unga misstänkta för mord

Sedan november har tre tonårspojkar suttit häktade misstänkta för mordet i Sätra i Gävle. I början av mars häktades ytterligare en person på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen, som är 24 år, häktades i sin utevaro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.