Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Rebecca Vinsa Mueller berättar i videon om 16-åringens glädje över den friande domen. Foto: Lari Honkanen/SVT

16-åringen frikänns från mordet i Sätra – två döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fyra års sluten ungdomsvård för mord för de två äldsta tonåringarna som utförde mordet i Sätra. Den 16-åring som också var åtalad för mord frikänns.

I november 2022 sköts en man, med nära kopplingar till den kriminella miljön i Sätra i Gävle, till döds med minst 14 skott.

Inte tillräckliga bevis mot 16-åringen

Idag kom domen från Gävle tingsrätt. De två huvudmisstänkta 17-åringarna döms för mord till fyra års sluten ungdomsvård för mord. Den 16-åring som frigavs av tingsrätten efter rättegången frikänns helt.

– Min klient är oerhört glad över den frikännande domen, men den långa häktningstiden kommer att få livslånga konsekvenser, säger Rebecca Vinsa Mueller som är advokat till 16-åringen.

Tingsrätten konstaterar att de tre som åtalats för mordet tillhör en kriminell grupperingen G 15. Den yngste av de tre bedömer tingsrätten sannolikt ha haft något med mordet att göra, men det finns inte tillräcklig bevisning för att han ska fällas.

Hör åklagaren om domen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Therese Stensson Jonsson är nöjd med att två av de mordåtalade döms. Foto: SVT Arkiv

Livstids fängelse om de inte varit unga

Tingsrätten anser att det är uteslutet att några andra än de två 17-åringarna som sköt ihjäl 24-åringen. Rätten konstaterar att på grund av deras ålder gäller särskilda regler och straffet blir därför till sluten ungdomsvård i fyra år, vilket är den maximala längden som kan dömas ut. Hade de inte haft rätt till så kallad ungdomsreduktion hade de dömts till livstids fängelse.

Ytterligare tre pojkar är åtalade för brott i samband med mordet. Det är två 17-åringar som döms till ungdomsvård för grovt skyddande av brottsling genom att de bland annat försökt undanröja bevis.

Den tredje pojken frikänns. Han visste om att mordet skulle ske, enligt tingsrätten, men det har inte kunnat bevisas att han kände till det i tid för att kunna förhindra det.

Detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi mordet på den 24-årige mannen i Sätra. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökning

Det här vet vi om tonåringarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vet vi om de tre tonårspojkarna som är misstänkta för mordet på 24-åringen i Sätra Foto: Texturefabrik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.