Foto: Jenny Eriksson SVT

17-åring från norra Hälsingland döms för mordbrand

Publicerad

17-åringen vill straffa ut sig från vårdhemmet han var placerat, så på julafton tände han på kläder i sitt rum. Det var andra gången som han anlade brand på ett vårdhem som han inte trivdes på.

Den 17-årige pojken från norra Hälsingland kommer från en stökig bakgrund. Under flera år har han varit placerad på olika familjehem och institutioner. Han har dömts för våldsbrott, bland annat för mordbrand.

Hotade tända på

På julafton förra året fick 17-åringen inte umgås med övriga på hemmet eftersom han varit i bråk. Han var inte nöjd med hur personalen hade hanterat situationen och bestämde sig för att straffa ut sig från hemmet genom att tända eld på en hög kläder och toapapper. Han hade också berättat för personalen att han tänkte tända på.

Elden spred sig inte från rummet. Men avdelningen där 17-åringen bodde fick omfattande rökskador.

Risk för människors hälsa

Tingsrätten i Värmland dömer 17-åringen för mordbrand eftersom det fanns stor risk för andra människors hälsa genom den rök som branden orsakade.

– Det är i och för sig olyckligt att 17-åringen trots hotet att anlägga brand lämnats ensam med möjlighet att förverkliga sitt hot. Detta påverkar dock inte tingsrättens bedömning av skuldfrågan, skriver rätten i domen.

Påföljden för 17-åringen är fortsatt ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.