Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Sundberg om extremväder: ”Vill inte vara med om det igen” Foto: Lari Honkanen/SVT

Mikael i Hudik tvingades evakuera efter ovädret Hans – fruktar nästa skyfall

Uppdaterad
Publicerad

När Mikael Sundberg vaknade den 7 augusti ifjol hade strömmen gått. Och på vägen till toan märkte han att det plaskade om fötterna. Ovädret Hans var på ovälkommet besök och tvingade Mikael Sundberg att evakuera sin nyrenoverade villa.

Nu har han äntligen kunnat flytta hem igen. Men nästa extremväder lurar runt hörnet.

– Man vill inte vara med om det igen, säger Mikael Sundberg.

Stormen Hans

Fjolårets skyfall under ovädret Hans fick flera hus på Hudiksvägen att svämma över.

– Sen blev det bara värre, säger Mikael Sundberg.

Försäkringsbolaget kastade möbler

Regnvatten gifte sig med avloppsvattnet och fyllde Mikael Sundbergs villa på Hudiksvägen. Personal från försäkringsbolaget kom på plats med en container och började kasta ut möbler och andra tillhörigheter som skadats av vattnet. Frånvaron av en övervåning gjorde att det inte fanns någon del av huset som skonats av vattnet.

– Det var bara att snabbt packa väskan för ett halvår och dra härifrån. säger Mikael Sundberg.

Till en början fick han bo hos en vän, innan han lyckades hitta ett eget boende. Sju månader senare, i mars i år, kunde han flytta tillbaka. Men på grund av självrisk och värdeminskningen av lösören, fick han bara tillbaka en bråkdel av vad möblemanget kostat honom från försäkringen.

Orolig för fler oväder och översvämningar

Nu fasar Mikael Sundberg för nästa extremväder som riskerar att göra en repris på fjolårets översvämning. Nu försöker han gå ihop med grannar för att gräva och låta montera backventiler, för att hindra att vatten ska kunna komma in i huset igen vid nästa extremväder.

Han hade hoppats att kommunen också skulle vidga de underjordiska rör som inte klarade vattenmängderna under ovädret Hans. Men han har inte fått några sådana löften från kommunen.

– Rören behöver åtgärdas, men kommunen vill inte bekosta det, säger Mikael Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hans

Mer i ämnet