Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seba Soldo och Helena Kreissel med sonen Ando renoverar deras turistanläggning dagligen. Men skadorna efter stormen Hans syns överallt än idag. Foto: Lukas Deininger/SVT

Stormen Hans förstörde deras turistanläggning – tänker inte ge upp

Uppdaterad
Publicerad

Allt stod klart för att öppna turistanläggningen Bäckerudden. Då drog stormen Hans fram och lämnade en förödelse efter sig. Paret Helena Kreissel och Seba Soldo har sedan dess kämpat för att återställa byggnaderna.

– Det är deprimerande, man ser bara arbete som inte blir klart på månader när man tittar ut genom fönstret, säger Helena.

Under en bilresa genom Skandinavien hittade det schweiziska paret turistanläggningen i Bäckerudden, i Norsjö kommun. Under vintern 2023 blev köpet genomfört.

Den 8 augusti var allt klart för att öppna turistanläggningen. Då slog stormen Hans till och ödelade stugbyn.

Stormen Hans

Hann precis bygga ett tak

Majoriteten av alla träd fälldes av stormen och låg kors och tvärs över vägar och byggnader.

– Det tog oss flera dagar att röja vägen för att ens komma ifrån huset, säger Seba Soldo.

Familjen hade helt plötsligt ingenstans att bo heller och fick i all hast bygga ett tak till en av deras stugor där de bor nu. De hann precis innan snön kom.

– Det var mycket tidspress, säger Helena Kreissel.

Paret får i första hand renovera det mesta själv. Hjälp får de ibland av vänner och anhöriga från Schweiz som offrar deras semester för att städa upp efter stormen.

Försäkringen betalar enbart en bråkdel

För att få ekonomin att gå ihop har de jobb vid sidan om.

– Det var länge inte klar vad som försäkringen skulle betala. En stor del täcktes inte och dessa kostnaderna får vi bära själva, säger Helena.

När de kan göra ett nytt försök med att öppna anläggningen är inte klart ännu, men det kommer att dröja flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hans

Mer i ämnet