Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad i hela friden – nu faller skogen” – se hur stormen Hans plöjt ner skogen i Malå. Foto: Martin Sjölund, Karin Sidén Lundmark

Se förödelsen efter ovädret i Västerbottens inland – stora skogsområden fällda av ovädret: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

När ovädret Hans drog över Västerbottens inland orsakade det stor förödelse i skogarna. Skadorna är omfattande och ett par hundratusen kubikmeter skog kan ha fällts.

– Jag fick såga mig genom träden på vägen för att mig fram, säger Martin Sjölund som arbetade i skogen i Malå när stormen bröt ut.

Norsjö, Malå och områden i Sorsele är drabbade. På Norra skog kommer man bedöma skadorna under veckan med drönare.

– Det pratas om att det kan ligga ett par hundratusen kubik på backen och det verkar som om området kring Malå drabbats värst, säger Mikael Frisk, virkesområdeschef Norra Skog.

Skador för 100 miljoner kronor

Eftersom värdet på skog räknas till omkring 500 kronor per kubik kan skadorna uppgått till 100 miljoner kronor, berättar han, även om ingen har kunnat överblicka skadorna ännu.

– Det handlar om många miljoner och det kommer även att bli dyra avverkningskostnader när träden ligger som plockepinn, säger Mikael Frisk och fortsätter:

– Det är ett farligt arbete att kapa ned de omkullvälta träden manuellt, vi försöker hjälpa våra medlemmar med avtal så att de kan använda sig av skogsmaskiner istället.

”Fruktansvärt”

Martin Sjölund berättar att det tog fem timmar för honom och hans kollega att såga sig genom träden som blockerade vägen.

– Man tappade hakan, från ingenstans började det regna oerhört, blåsa ordentligt och blixtra i samma veva, säger han.

Karin Siden Lundmark i Malå berättar att även hennes man hade stora svårigheter att ta sig hem från jobbet på grund av alla träd som låg på vägen. Inte förrän efter en timme senare tog han sig hem, tack vare att lokalinvånarna hjälptes åt att röja med traktorer.

– Det är fruktansvärt, det går inte att tro om man inte ser det, säger hon.

”Vad i hela friden” – i videon ser du när träden börjar falla i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.