Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gräver ut de gamla väggarna i ån och gjuter nya sektioner. Den här betongen kommer att bli mycket hållbarare än de gamla stensättningen” – hör Mattias Gyllenswärd, teknisk chef Åre kommun i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Nu byggs kanalen i Mörviksån i Åre om: ”Behövs för att byn inte ska översvämmas igen”

Uppdaterad
Publicerad

I somras när ovädret Hans drog in svämmade Mörviksån i centrala Åre över och skapade stor förödelse. Nu byggs ån om för 47 miljoner kronor.

Mörviksån i centrala Åre har på senare år förstörts av erosion, höga vattenflöden och översvämningar. Nu bygger kommunen om kanalen till en helgjuten, mer robust betongkonstruktion:

– Kanalen kommer att bli bredare och lite högre än vad den var förut, säger Mattias Gyllenswärd, teknisk chef Åre kommun.

Ovädret Hans

Även bron i centrala Åre byggs om

– Det var i somras det fastnade en sten under den här bron, vilket orsakade översvämningen under stormen Hans. Vi kommer efter sommaren påbörja byte av den bron för att göra den högre och kunna släppa igenom mer vatten och se till att dylika stenar eller annat skräp inte kan fastna under bron, säger Mattias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet