Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera segelbåtar sitter fast i en brygga som slitit sig och driver runt på vattnet vid småbåtshamnen i Hudiksvall. I klippet ser du räddningsinsatsen och träffar oroliga båtägare som ser sin båt skadas ute på vattnet. Foto: Stefan Larsson

Småbåtsbrygga slet sig i Hudiksvall – fyra båtar flyttas under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

En halv brygga lossnade i småbåtshamnen i Hudiksvall på tisdagen. I dagsläget ligger fyra båtar kvar på bryggdelen och flyttas under morgondagen.

På tisdag eftermiddag slet sig en halv brygga i småbåtshamnen i Hudiksvall med ett tiotal båtar. Bryggan hade lossnat och drev omkring på vattnet medan sjöräddningen jobbade för att bogsera båtarna.

Under onsdagen meddelade Christian Johansson, befälhavare på Rescue Hälsingland sparbank att 6 båtar flyttades från bryggan under gårddagen med hjälp av sjöräddningsbåten och ett dykföretag, men fyra båtar ligger kvar på bryggdelen.

Översvämningar i Gävleborg

– I dagsläget ligger vinden och trycker i hamnen, så imorgon ska vi flytta tre segelbåtar och en motorbåt. Vi gör ingenting idag då sjön ännu inte lagt sig, säger Christian Johansson.

Materiella skador

Christian säger till SVT att han aldrig varit med om något liknande tidigare, det är ytterst ovanligt att detta väderläget sker i Hudiksvalls hamn.

– Två båtar har slagit ihop och masterna är sönder, båtklubben har också ett jättejobb att få tillbaka bryggan, el, vatten och bommar. Det kostar ett antal tusenlappar, säger Christian Johansson.

Privatpersoner sover i båtarna

Läget i hamnen har varit lugnt under natten och under dagen.

– Flera privatpersoner har sovit i båtarna under natten för att ha nattrond. De har lovat att ringa in om det händer något, men jag har inte fått någon påringning, säger Christian Johansson, Rescue Hälsingland Sparbank.

En av båtarna som räddningstjänsten bärgat. Foto: Stefan Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg

Mer i ämnet